AYÇİÇEK YAĞLARI

Ayçiçek yağını Türk Mutfağının lezzetli yemekleri ile buluşturmak üzere üst teknoloji tesislerimizde rafine edip, güvenle sofralarınıza taşıyoruz.

MERAK ETTİKLERİNİZ

Ayçiçek yağları hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Ayçiçeğinin (günebakan) bitkisel sıvı yağ üretiminde neden önemlidir?
Ayçiçeği, içerdiği yüksek yağ oranı ile yağlı tohumlar içinde önemli bir yere sahiptir. Dünyada üretilen ayçiçeği tohumunun yaklaşık %90’ı yağ için işlenmekte, geri kalan kısmı ise çerezlik olarak tüketilmektedir.

Dünyada en önemli yağ bitkilerinden biri olan ayçiçeği ülkemizde de en fazla ekim alanına ve üretime sahip yağ bitkisidir. Türkiye’de bitkisel ham yağ üretiminin %50’si ayçiçeğinden karşılanmaktadır.
Rafinasyonun amacı nedir?
Ayçiçek yağı, ham yağ olarak doğrudan tüketime uygun değildir. Bu nedenle rafine edilir. Rafinasyon işlemi için tesislere getirilen ham yağ;  degumming, nötralizasyon, ağartma, vinterizasyon ve deodorizasyon işlemlerine tabi tutulur. Rafinasyon süreci, yaklaşık 36 saatte tamamlanmaktadır.

Rafinasyonun amacı; ham yağda bulunan ve sağlık açısından riskli tüm bileşenlerin yanı sıra lezzeti, görünüşü ve kokuyu olumsuz etkileyen tüm maddelerin yağdan uzaklaştırılması ve  yağdaki besin değerlerini en yüksek oranda korumaktır.
Ayçiçek yağını nasıl tüketebilirsiniz?
Ayçiçek yağının çok geniş kullanım alanı vardır. Doğrudan salatalarda ve mezelerde kullanılabildiği gibi sıcak yemekler, hamur işleri, çeşitli sosların hazırlanması ve kızartmalar için idealdir.
Dünyada ayçiçek yağı üretimi nedir?
Dünya genelinde bitkisel ham yağ üretimi her yıl artmaktadır. Dünya bitkisel yağ üretiminin yaklaşık % 36’sını palm yağı, %11’ini ise ayçiçeği yağı oluşturmaktadır. 2015 yılından bu yana ayçiçek yağının üretimi artmaktadır. 

Dünya bitkisel ham yağ üretiminin % 11’ini oluşturan ayçiçek yağının %86'dan fazlası Ukrayna, Rusya, AB ülkeleri, Arjantin ve Türkiye tarafından üretilmektedir.

Ayçiçek yağı nasıl üretilir?
Ayçiçek yağı, günebakan bitkisinin tohumlarından üretilir. Bu yağlı tohumlar; presleme, özütleme, rafinasyon gibi işlemler sonrasında ayçiçek yağı elde edilir.
Ayçiçek yağının yararları nelerdir?
Ayçiçeği yağında çoklu doymamış yağ asidi oranı yüksektir. Ayrıca tekli doymamış yağ asidi ile doymuş yağ içerir. Omega6 ve Omega9 yağ asitlerinin yanı sıra A, D, E ve K vitaminlerine sahiptir. Özellikle yüksek E vitamini içeriği, diğer bitkisel yağlara göre daha fazladır.
Dünyada ve Türkiye’de ayçiçek üretim miktarları nedir?
Tohumunda içerdiği yüksek orandaki (% 22-50) yağ miktarı ile bitkisel ham yağ üretimi için önemli bir yağ bitkisi olan ayçiçek tarımı dünyanın birçok ülkesinde yapılmaktadır. Ayçiçeği tarımı, dünyada en fazla Ukrayna, Rusya, AB ülkeleri Arjantin'de yapılmakta olup, bu ülkeler dünya ayçiçek tohumu üretiminin de çok önemli bir kısmını sağlamaktadır.

Dünyada en önemli yağ bitkilerinden biri olan ayçiçeği, ülkemizde de en fazla ekim alanına ve üretime sahip yağ bitkisidir. Türkiye, ayçiçeği tarımında ABD'den sonra 7. sırada yer almaktadır.

Geleneksel bir yağ bitkimiz olan ayçiçeği, Türkiye'de yağlı tohum denilince akla ilk gelen yağlı tohumdur. Hemen her bölgemizde yetişebilen ve tanelerinde yüksek oranda ve kaliteli yağ içeren ayçiçeği, ülkemizde yağ bitkileri ekim alanında pamuktan sonra 2. sırayı almaktadır.
Ülkemizin ayçiçek yağı üretimi nedir? Üretimde yerli ham yağın yanı sıra neden ithal ham yağa gerek duyulmaktadır?
Dünyada ayçiçeği yağını en çok kullanan ülkelerden biri de Türkiye’dir. Ülkemizde ekimi yapılan yağlı tohumlu bitkiler içerisinde ekim alanı ve üretim bakımından birinci sırayı ayçiçeği almaktadır.  Türkiye’nin yağ ihtiyacının yaklaşık %50’si de ayçiçeğinden karşılanmaktadır.

Türkiye’de son yıllarda ortalama 1,6 milyon ton yağ tüketilirken, bunun önemli bir kısmını sıvı yağlar oluşturmaktadır. Sıvı yağ tüketimini de büyük oranda ayçiçek yağı oluşturmaktadır. 2020 yılında ülkemizdeki ayçiçek yağı üretimin yaklaşık 1.2 milyon ton olacağı öngörülmektedir.

Türkiye’nin yıllara göre ortalama ayçiçek yağı üretimi (Ton/Yıl)
Türkiye’de ayçiçeği yağı tüketimi yıllık yaklaşık olarak 900 bin tondur. Ancak ülke mahsulünden elde edilen ayçiçeği yağı ise yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin ton olmaktadır. Ortaya çıkan bu açık ithalat ile karşılanmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle ayçiçeği, ülkemizin önemli ithal kalemlerinden biri olup, Türkiye, ayçiçek ham yağında Avrupa Birliği’nden sonra en büyük ithalatçı ülke konumundadır.

Ülkeler İtibariyle Yıllara Göre Ayçiçek Yağı Tüketimi (Bin Ton)
Türkiye’nin bitkisel уağ ihtiуacı, nüfus artışına ve kişi başına tüketilen уağ oranının yükselmesіne paralel olarak artış göstermektedir. Bu artış, diğer ülkelere göre Türkiye’de daha yükѕek oranlarda seyretmektedir. Yıllık 1.9 milyon ton seviyesindeki ayçiçek miktarına karşın, toplamda sıvıyağ üretiminde ihtiyaç duyulan ayçiçeğinin üretiminin 3 milyon tonun üstünde olması, ayçiçeğinin tohum veya ham yağ olarak ihtiyacın büyük bölümünün ithal edilmesi sonucunu doğurmaktadır.

ORKİDE'YE HOŞ GELDİNİZ!

İlgi alanınıza özel içeriklerimizi keşfetmek için lütfen seçim yapınız...