AYÇİÇEK YAĞLARI

Ayçiçek yağları hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Ayçiçeğinin (günebakan) bitkisel sıvı yağ üretiminde neden önemlidir?
Ayçiçeği, içerdiği yüksek yağ oranı ile yağlı tohumlar içinde önemli bir yere sahiptir. Dünyada üretilen ayçiçeği tohumunun yaklaşık %90’ı yağ için işlenmekte, geri kalan kısmı ise çerezlik olarak tüketilmektedir.

Dünyada en önemli yağ bitkilerinden biri olan ayçiçeği ülkemizde de en fazla ekim alanına ve üretime sahip yağ bitkisidir. Türkiye’de bitkisel ham yağ üretiminin %50’si ayçiçeğinden karşılanmaktadır.
Rafinasyonun amacı nedir?
Ayçiçek yağı, ham yağ olarak doğrudan tüketime uygun değildir. Bu nedenle rafine edilir. Rafinasyon işlemi için tesislere getirilen ham yağ;  degumming, nötralizasyon, ağartma, vinterizasyon ve deodorizasyon işlemlerine tabi tutulur. Rafinasyon süreci, yaklaşık 36 saatte tamamlanmaktadır.

Rafinasyonun amacı; ham yağda bulunan ve sağlık açısından riskli tüm bileşenlerin yanı sıra lezzeti, görünüşü ve kokuyu olumsuz etkileyen tüm maddelerin yağdan uzaklaştırılması ve  yağdaki besin değerlerini en yüksek oranda korumaktır.
Ayçiçek yağını nasıl tüketebilirsiniz?
Ayçiçek yağının çok geniş kullanım alanı vardır. Doğrudan salatalarda ve mezelerde kullanılabildiği gibi sıcak yemekler, hamur işleri, çeşitli sosların hazırlanması ve kızartmalar için idealdir.
Dünyada ayçiçek yağı üretimi nedir?
Dünya genelinde bitkisel ham yağ üretimi her yıl artmaktadır. Dünya bitkisel yağ üretiminin yaklaşık % 36’sını palm yağı, %11’ini ise ayçiçeği yağı oluşturmaktadır. 2015 yılından bu yana ayçiçek yağının üretimi artmaktadır. 

Dünya bitkisel ham yağ üretiminin % 11’ini oluşturan ayçiçek yağının %86'dan fazlası Ukrayna, Rusya, AB ülkeleri, Arjantin ve Türkiye tarafından üretilmektedir.

Ayçiçek yağı nasıl üretilir?
Ayçiçek yağı, günebakan bitkisinin tohumlarından üretilir. Bu yağlı tohumlar; presleme, özütleme, rafinasyon gibi işlemler sonrasında ayçiçek yağı elde edilir.
Ayçiçek yağının yararları nelerdir?
Ayçiçeği yağında çoklu doymamış yağ asidi oranı yüksektir. Ayrıca tekli doymamış yağ asidi ile doymuş yağ içerir. Omega6 ve Omega9 yağ asitlerinin yanı sıra A, D, E ve K vitaminlerine sahiptir. Özellikle yüksek E vitamini içeriği, diğer bitkisel yağlara göre daha fazladır.
Dünyada ve Türkiye’de ayçiçek üretim miktarları nedir?
Tohumunda içerdiği yüksek orandaki (% 22-50) yağ miktarı ile bitkisel ham yağ üretimi için önemli bir yağ bitkisi olan ayçiçek tarımı dünyanın birçok ülkesinde yapılmaktadır. Ayçiçeği tarımı, dünyada en fazla Ukrayna, Rusya, AB ülkeleri Arjantin'de yapılmakta olup, bu ülkeler dünya ayçiçek tohumu üretiminin de çok önemli bir kısmını sağlamaktadır.

Dünyada en önemli yağ bitkilerinden biri olan ayçiçeği, ülkemizde de en fazla ekim alanına ve üretime sahip yağ bitkisidir. Türkiye, ayçiçeği tarımında ABD'den sonra 7. sırada yer almaktadır.

Geleneksel bir yağ bitkimiz olan ayçiçeği, Türkiye'de yağlı tohum denilince akla ilk gelen yağlı tohumdur. Hemen her bölgemizde yetişebilen ve tanelerinde yüksek oranda ve kaliteli yağ içeren ayçiçeği, ülkemizde yağ bitkileri ekim alanında pamuktan sonra 2. sırayı almaktadır.
Ülkemizin ayçiçek yağı üretimi nedir? Üretimde yerli ham yağın yanı sıra neden ithal ham yağa gerek duyulmaktadır?
Dünyada ayçiçeği yağını en çok kullanan ülkelerden biri de Türkiye’dir. Ülkemizde ekimi yapılan yağlı tohumlu bitkiler içerisinde ekim alanı ve üretim bakımından birinci sırayı ayçiçeği almaktadır.  Türkiye’nin yağ ihtiyacının yaklaşık %50’si de ayçiçeğinden karşılanmaktadır.

Türkiye’de son yıllarda ortalama 1,6 milyon ton yağ tüketilirken, bunun önemli bir kısmını sıvı yağlar oluşturmaktadır. Sıvı yağ tüketimini de büyük oranda ayçiçek yağı oluşturmaktadır. 2020 yılında ülkemizdeki ayçiçek yağı üretimin yaklaşık 1.2 milyon ton olacağı öngörülmektedir.

Türkiye’nin yıllara göre ortalama ayçiçek yağı üretimi (Ton/Yıl)
Türkiye’de ayçiçeği yağı tüketimi yıllık yaklaşık olarak 900 bin tondur. Ancak ülke mahsulünden elde edilen ayçiçeği yağı ise yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin ton olmaktadır. Ortaya çıkan bu açık ithalat ile karşılanmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle ayçiçeği, ülkemizin önemli ithal kalemlerinden biri olup, Türkiye, ayçiçek ham yağında Avrupa Birliği’nden sonra en büyük ithalatçı ülke konumundadır.

Ülkeler İtibariyle Yıllara Göre Ayçiçek Yağı Tüketimi (Bin Ton)
Türkiye’nin bitkisel уağ ihtiуacı, nüfus artışına ve kişi başına tüketilen уağ oranının yükselmesіne paralel olarak artış göstermektedir. Bu artış, diğer ülkelere göre Türkiye’de daha yükѕek oranlarda seyretmektedir. Yıllık 1.9 milyon ton seviyesindeki ayçiçek miktarına karşın, toplamda sıvıyağ üretiminde ihtiyaç duyulan ayçiçeğinin üretiminin 3 milyon tonun üstünde olması, ayçiçeğinin tohum veya ham yağ olarak ihtiyacın büyük bölümünün ithal edilmesi sonucunu doğurmaktadır.

MISIR YAĞLARI

Mısır yağları hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Mısır yağı nasıl üretilir?
Mısır yağı, yaş ve kuru öğütme sistemiyle mısır tanelerinden elde edilir. Mısır tanelerinin rüşeyminden elde edilen bir yağdır.
Mısır yağı nerelerde kullanılır?
Mısır yağı; kızartmalar, sıcak yemekler, soslar ve salatalar için idealdir. Soteleme yöntemiyle pişirilen etler için uygundur. Pişi, muska böreği gibi hamur kızartmalarında da kullanılabilir.
Mısır yağının faydaları nelerdir?
Mısır yağı, linoleik asit bakımından zengin bir yağ çeşididir. Yüksek miktarda serbest fitosterol ve çoklu doymamış yağ asidi içerir.  Bitkisel yağlar arasında en yüksek fitosterol değerine sahip olan sıvı yağdır. 

Mısır yağı, E vitamini ve antioksidan bakımından da oldukça zengindir. Araştırmalar, mısır yağının besin içeriği ile kolesterol seviyesinin düşmesine ve damar sertliğine olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Yüksek bir enerji kaynağıdır.

OMEGA 3 BİTKİSEL SIVI YAĞ

Omega 3 bitkisel sıvı yağları hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Omega 3 Bitkisel Karışım Sıvı Yağın faydaları nelerdir?
Omega 3, özellikle kalp ve beyin sağlığı ile bağışıklık sistemi için yararlıdır. Omega-3 yağ asitlerinin beslenmede artırılması, koroner kalp hastalığının önlenmesinde yardımcı olur. Hücre ve beyin gelişimi için yararlı olan ve vücut tarafından üretilemeyen bir grup çoklu doymamış yağ asiti içerir ve sağlıklı beslenmeye destek olur.

Omega 3, bağışıklığı destekler. Vücutta üretilemediğinden, gıdalardan alınması gerekir.  Kanola ve ketencik yağı, Omega 3 kaynağıdır. 

Ürünümüz, ayçiçek yağından dolayı E vitamini içerir.

Salatalar, soğuk mezeler, sıcak yemekler ve hamur işleri için önerilir.
Omega 3 Bitkisel Karışım Sıvı Yağ nerelerde kullanılır?
Soğuk ve sıcak yemeklerin, çorbaların, salataların, mezelerin, poğaça ve börek vb. hamur işlerinin yapımında kullanılabilir.

ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağı hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 1: COI STANDARDINA UYGUNLUK 
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

INTERNATIONAL OLIVE COUNCIL (COI) STANDARDINA UYGUNLUK 

Merkezi İspanya‘nın Madrid kentinde bulunan Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council),  zeytinyağı ve sofralık zeytin alanında dünyanın tek uluslararası kuruluşudur. Üretim tesisimizde Türkiye’nin de üye olduğu COI standartlarına göre üretim yapılmaktadır.
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 3: MODERN CİHAZLAR İLE ANALİZ
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

MODERN CİHAZLAR İLE ANALİZ 

Üretim tesisimizdeki laboratuvarımızda zeytinyağı analizlerinde modern cihazlardan (gaz kromotografi cihazı, likit kromotografi, spektrofotometre cihazları) yararlanılmaktadır. Uzman analistlerimiz tarafından tüm analizler fabrikamızda yapılabilmekte, bu sayede zeytinyağları güvenle tüketicilerimize sunulmaktadır. 
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 5: UZMANLARCA YAPILAN DUYUSAL ANALİZLER
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

UZMAN ZEYTİNYAĞI ANALİSTLERİNCE YAPILAN DUYUSUL ANALİZLER

Uzman analistlerimiz natürel sızma zeytinyağı eğitimi almaktadır. Bu eğitimde zeytin yetiştiriciliği, zeytinyağı üretim teknolojileri ve temel tadım eğitimi konularına yer verilir. Eğitimde zeytinyağı duyusal analiz prensipleri, negatif ve pozitif özellikler uygulamalı olarak tanıtılır. Başarılı olan kişilere katılım sertifikası verilir. Uzman analistlerimiz tarafından zeytinyağı duyusal analizler düzenli olarak yapılmaktadır.  
Zeytinyağı nasıl üretilir?
Hasadı doğru zamanda yapmak, zeytin tanelerini zarar vermeden elle toplamak, zeytini hiç bekletmeden sıkmak, zeytinyağının kalitesini etkiler. Zeytinler toplanıp yıkandıktan sonra ezilerek hamur haline getirilir. Bu işleme "kırma” denir. Daha sonra zeytin hamuru bir süre karıştırılır. Bu, parçalanan meyve hücrelerinden koku aromalarının ve sağlık için çok yararlı olan biyofenollerin ve polifenollerin yağa karıştığı en önemli aşamadır. Bu nedenle kırma işlemi ısıyı arttırmadan özenle yapılmalı ve karıştırma kapalı ortamda, havayla temas etmeden, ısı 27 dereceyi geçmeden yapılmalıdır. Zeytinyağındaki yararlı ve meyvemsi aromalar, bu iki aşamada ortaya çıkar.
Zeytinyağında kalite unsurları nelerdir?
Sağlık dostu olan zeytinyağı; gıdadan sağlık ve kozmetik ürünlerine dek birçok alanda kullanılmaktadır. Zeytinyağı 'oleik asit' diye adlandırılan yağ asidi açısından çok zengin bir besindir. Oleik asidin yağ içerisinde birçok formu bulunur ancak serbest formu, ne kadar az olursa zeytinyağının lezzeti ve kalitesi o kadar çok olur. Zeytinyağı kalite kriterlerinde başta gelen asitlik derecesi, serbest oleik asit formu ile belirlenmektedir.

Ayrıca ürün etiketinde belirtilmiş olan üretim yılı, dolum yılı, son kullanma tarihi gibi diğer bilgilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Hangi yöntemle elde edildiği hakkında bilgi, etiket üzerinden öğrenilebilir. Renk, zeytinyağı için bir kalite kriteri değildir. Zeytinyağı; hasat dönemine veya zeytin çeşidine göre farklı renklerde olabilir. Etiket üzerinde katkı veya koruyucu madde içermediğine dair detay bilgileri de görebilirsiniz.
Zeytinyağı neden 'sağlık dostu' olarak nitelendirilir?
Zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesi olan zeytinlerden doğal yöntemler ile üretilir. Bu nedenle aynı zamanda doğal bir meyve suyudur. Zeytinyağı, yüksek besin değeri ile sağlık dostudur. 

Zeytinyağının sağlık dostu olduğuna dair birçok araştırma bulunur. Zengin içeriği ile bağışıklık sisteminin dostu olan zeytinyağı, polifenol bileşiklerden de oldukça zengindir. Aynı zamanda içeriğinde tokoferol yani E vitamini bulunmaktadır. A, D, E, K vitaminleri yönünden zengin olan zeytinyağı, kanserle ilişkilendirilen serbest radikallere karşı savaşan antioksidanlar yönünden iyi bir kaynaktır. Zeytinyağı, omega-6 ve omega-3 yağ asiditesini de düzenler ve dengeler.

Zeytinyağının içerdiği polifenollerin, fenoliklerin ve flavonoidlerin güçlü antioksidan özelliklerine sahip oldukları ve düşük konsantrasyonlarda bile kanser hücrelerinin çoğalmasını engelledikleri bilinmektedir. Zeytinyağlarının güçlü antioksidan aktiviteleri, günlük hayatta hava kirliliği, çevre kirliliği, stres, sigara, kötü beslenme ve birçok etkinin vücutta yarattığı serbest radikallerin oluşumunu önlediği ve bu oluşumları yok ettiği bilinmektedir.

Oleik asitce yoğun yağ asitidir. Daha sağlıklı olan doymamış bir asittir. Kardiyovasküler hastalıkları önler, kandaki iyi kolesterol seviyesini artırır ve kötü kolesterol seviyesini düşürür. Kalp damar hastalıklarında etkili olduğu gibi özellikle Akdeniz tipi beslenme önerilerinin kaynağı zeytinyağıdır.
Zeytinyağı üretim tarihinden itibaren ne kadar süre içinde tüketilmelidir?
Üretilen yağların üretimi ve depolaması doğru yapıldığı takdirde zeytinyağının raf ömrü, 2 yıldır. Zeytinin içerisindeki polifenol ne kadar yüksek ise yağın kendini koruyabilme zamanı da o kadar uzun olur. 
Meyvemsilik özelliklerine göre natürel sızma zeytinyağı nasıl çeşitlendirilmiştir?
Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı Tebliği’ne göre natürel sızma zeytinyağında yoğunluk ve hissedilen özelliklere göre aşağıdaki sıfatlara karşılık gelen tanım ve aralıklara uyan yağlar tanımlanabilir.

Pozitif özellik (meyvemsi-yeşil ya da olgun-yakıcı-acı) algılanan yoğunluğa göre:

Yoğun: medyan değeri 6’dan büyük olduğunda kullanılabilir.

Orta: medyan değeri 3-6 olduğunda kullanılabilir.

Hafif: medyan değeri 3’ten az olduğunda kullanılabilir.

Meyvemsilik, zeytinin çeşidine bağlı olarak sağlıklı, taze, yeşil ya da olgun meyveden elde edilen yağın algılanan karakteristik meyvemsi aromasıdır. Bu koku direk olarak ve/veya burnun arkasında algılanır.

Yeşil Meyvemsi: Taze, sağlıklı yeşil meyveden elde edilen yağların algılanan karakteristik meyvemsi aromasıdır. Taze ve yeşil zeytinden gelen duyusal özellik zeytin çeşidine bağlıdır. Direk olarak ve/veya burnun arkasında hissedilir.

Olgun Meyvemsi: Taze, sağlıklı olgun meyveden elde edilen yağların karakteristik aromasıdır. Taze zeytinden gelen duyusal özellik zeytinin çeşidine bağlıdır. Direk olarak ve/veya burnun arkasında hissedilir.

Dengeli: Yağın verdiği koku, tat ve his özellikleri bakımından acı ve/veya yakıcı özelliğinin medyan değeri meyvemsi özelliğinin medyan değerinin 2 puan üstünde olan yağlardır.

Yumuşak Yağ: Acı ve yakıcılık özellikleri meydanlarının 2 veya daha az olan yağlardır.
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 2: YÜKSEK KALİTE STANDARTLARINA UYGUNLUK
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

YÜKSEK KALİTE STANDARDINA UYGUNLUK 

Orkide Zeytinyağı; İzmir Çiğli’deki zeytinyağı üretim tesislerimizde TS 341 Yemeklik Zeytinyağı Yönetmeliği’ne uygun standartlarda üretim yapılmaktadır. Her yıl tekrarlanan periyodik kontroller ile kalite gereklilikleri açısından üretim tesisimiz denetime tabi tutulmaktadır. 
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 4: UZZK RING TESTLERİNDE BAŞARI
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

ULUSAL ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI KONSEYİ RING TESTLERİNDE BAŞARI 

Periyodik aralıklarla Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, analiz sonuçları belirli zeytinyağı numuneleri göndermektedir. Uzman analistlerimiz tarafından çalışılan numunelerin sonuçları da konseye bildirilmektedir. Konsey tarafından değerlendirilen göndermiş olduğumuz fiziksel-kimyasal parametrelere ilişkin rapor, UZZK tarafından başarılı laboratuvarlar listesini kapsar.

Değerlendirme, ISO 13528 yeterlilik testlerinde kullanılan istatistik değerlendirme standartlarında açıklanan ölçütlere dayanmaktadır. Bu açıdan Orkide Zeytinyağı, UZZK’nın ring testlerinde başarılı sonuçlar almaktadır. 

 
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 6: ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞINDA ÇEŞİTLİLİK

Uzman zeytinyağı analistlerimizce yapılan duyusal testler ile modern labarotuvarımızda uygulanan analizler doğrultusunda Orkide Zeytin Dalından Natürel Sızma Zeytinyağı; meyvemsilik özellikleri ve sızma zeytiyağının asitlik değerlerine göre 4 ayrı lezzet çeşitlendirmesi ile üretilmektedir. Orkide Zeytin Dalından Natürel Sızma Zeytinyağı; yoğun lezzet, olgun lezzet, dengeli lezzet ve yumuşak lezzet çeşitleriyle sofralara sunulmaktadır. 
Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?
Zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesi olan zeytin tanelerinden elde edilen, doğal hali ile tüketilebilen bir yağdır. Bu yönüyle de aynı zamanda bir meyve suyu olarak kabul edilir. 

Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı Tebliği’nde zeytinyağları üretim yöntemlerine göre sınıflandırılmıştır. Buna göre;

Natürel zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağlardır.

Natürel zeytinyağları;

1) Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,

2) Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,

3) Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan ve/veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlar,

olarak sınıflandırılır.

Rafine zeytinyağı, ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.

Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.

Çeşnili zeytinyağı ise, zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından bu tebliğ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yağdır.
Zeytinyağında tağşiş edilmiş bir ürün nasıl anlaşılabilir?
Zeytinyağına başka yağların karıştırılması, tağşişi ifade eder. Laboratuvar ortamında yapılan kimyasal analizlerle zeytinyağında tağşiş edilme durumu anlaşılabilir.  

Sanılanın aksine zeytinyağının buzdolabında donması ve rengi, o yağın karışım olup olmadığını göstermek için yeterli değildir. Sadece donma oranları farklı yağların karışımında tağşiş gözle anlaşılabilir. Bu tür yağlarda kristalleşme oluşur. Bununla birlikte açıkta satılan zeytinyağı da doğal olmayabilir.

Gıda mevzuatına uygun, kalite standartlarıyla üretilmiş markalı ve ambalajlı zeytinyağı ürünlerini tercih etmenizi öneririz.
Zeytinyağı nasıl muhafaza edilmelidir?
Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14-15°C’dir. Zeytinyağı her türlü kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle yabancı koku olmayan yerlerde ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Zeytinyağı, ağzı açık bırakılır ve uzun bir süre hava ile temas ederse bozulmaya başlar.
Zeytinyağının rengi önemli midir?
Renk de donma derecesi gibi zeytinyağında bir saflık ve doğallık kriteri değildir. Zira aynı etkenlerden dolayı zeytinyağının renginde farklılıklar görülebilir. Yeşil ya da altın sarısı olması kalitesini etkilemez.

MARGARİN

Margarinler hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Margarin nasıl üretilir?
Margarin, %100 bitkisel yağlardan üretilir. Margarin üretiminde önce uygun olan katı ve sıvı yağ bileşimi, daha sonra da bu bileşimin, yağsız süt veya süt proteini gibi yağ dışındaki bileşenler ve su ile karıştırılmasıyla istenilen lezzet ve besin değerleri belirlenir.
Margarinin kalıp şeklinde bir forma sahip olmasının nedeni nedir?
Yağların bir kalıp formatında durmasını sağlayan uygulanan fiziksel kristalizasyon işlemleridir.
Margarinde kolesterol var mıdır?
Kolesterol, hayvansal ürünlerde bulunur. Bitkisel ürünlerde kolesterol yoktur. Margarinler bitkisel yağlardan üretildikleri için kolesterol içermez.
Paket ve kase margarinlerin yağ içeriği aynı mıdır?
Paket ve kase ambalajlarda üretilen margarinler aynı yağ oranına sahip değildir. Kaselerde doymuş yağ içeriği daha düşüktür ve sürülebilir bir kıvamdadır. Paket margarinler ise daha farklı doymuş ve doymamış yağ içeriklerine sahiptir.
Orkide Vegan Bitkisel Margarin Omega 3 yönünden neden zengindir?
Bağışıklığı destekleyen Omega 3; vücutta üretilemediğinden, gıdalardan alınması gerekir. 

Bir Omega-3 yağ asidi olan Alfa Linolenik Asit (ALA); yeşil yapraklı sebzelerde, fındıkta, kanola ve keten tohumu yağı gibi bitkisel yağlarda yüksek oranda bulunmaktadır.  

Orkide Vegan Bitkisel Margarin, Omega 3'ün doğal kaynakları olan bitkisel yağlardan üretildiği için aynı zamanda Omega 3 kaynağıdır.  Orkide Vegan, 100 gramda 3,2 g Alfa Linolenik Asit (ALA) içerir. Orkide Vegan, A ve D vitamini yönünden de zengindir.
Margarin nerelerde kullanılır?
Margarinin geniş bir kullanım alanı vardır. Kahvaltılarda doğrudan ekmek üstü kullanılabileceği gibi omletlerin hazırlanmasında, öğle ve akşam öğünlerinde sıcak yemekler, pilav ve makarnalarda, çay saatlerine eşlik eden hamur işlerinde kullanılabilir.
Trans yağ nedir?
Yağ asitlerinin işlemlerin etkisiyle yapısal değişikliğe uğraması sonucu ortaya çıkan yağ asitlerine "trans yağ" denir.

Trans yağın kalp sağlığı için riskli olduğunun araştırmalarla ortaya konulması ile ülkemizde üretilen modern margarinlerde trans yağ oranı %1'in altına indirilmiştir. Bu oranın altında trans yağ içeren besinler, etiketleme tebliğine göre "trans yağ içermez" olarak kabul edilir.  

Margarin ambalajlarında bulunan "<%1" ibaresi, margarinlerin %1'den daha düşük oranlarda trans yağ içerdiğini ifade eder. Mevzuat, bu düzeydeki trans yağ oranı için "Trans yağ içermez" ibaresinin kullanılmasına izin vermektedir.

Orkide margarin ürünleri trans yağ içermez ve ambalajlarında “trans yağ yoktur" ifadesi yer alır.
Palm yağı margarin üretiminde neden kullanılıyor?
Fonksiyonel özellikleriyle dünyada en çok tüketilen bitkisel yağ konumunda olan palm yağı; trans yağların oluştuğu kısmi katılaştırma için uygulanan prosese gerek kalmadan doğal özellikleri sayesinde doğrudan kullanılabilir.

Çeşitli hazır gıdalarda ve “modern margarin” üretiminde palm yağı, tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.  Çünkü palm yağı, doğal haliyle trans yağ içermediği gibi bileşiminde yer aldığı yağın yumuşak ya da katı kıvamda olmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra palm yağının oda sıcaklığında katı halde bulunması, yüksek pişirme sıcaklıklarında dayanıklılığı, yüksek sıcaklıklarda bile özelliklerini koruması, bazı gıda ürünlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri için önemli bir avantajdır. 

Palm yağı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ortak kuruluşu olan Codex Alimentarius Commission (CAC) tarafından 17 yemeklik yağ çeşidinden biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde de palm yağının gıda ürünlerinde kullanımına ilişkin mevzuat, ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar ve veriler ışığında hazırlanmıştır. 
Orkide'nin bitkisel beslenmeye uygun V-Label EU sertifikalı ürünleri hangileridir?
V-Label, vegan ve vejetaryen ürün ve hizmetleri etiketlemek için kullanılan uluslararası düzeyde kabul görmüş, tescilli bir semboldür. Alışveriş yaparken tüketicilere kolaylık sağlayacak basit ve güvenilir bir kılavuzdur. V-Label ile şirketler şeffaflık ve netliği teşvik etmektedir. Standartlaştırılmış kriterler, V-Label’ın tüm Avrupa’da vegan ve vejetaryen ürünler ve hizmetler için benzersiz bir kalite etiketi olmasını sağlamaktadır. 

V-Label, Avrupa’daki vegan ve vejetaryen etiket kategorisindeki tek bağımsız kurumdur. V-Label etiketi alan ürünler tüm üretim aşamaları ve içerikleri yönünden denetlenmektedir. Bu sebeple V-Label etiketi tüketicilere zaman kazandıran kolay ve güvenilir bir göstergedir.  https://www.v-label.eu/tr

Hayvansal madde içermeyen gıda ve diğer ürünler vegan kabul edilir. Bir ürünün ya da gıdanın vegan kabul edilmesi için hayvanlardan üretilmemiş olması ve hayvansal içeriğe sahip olmaması gerekir. Bununla ilgili tüm üretim ve işleme adımları da dikkate alınır. 

Türkiye’nin ilk vegan margarinleri olan Orkide Vegan ve Sızma Hindistan Cevizi Yağlı Orkide Coco, V-Label EU sertifikalıdır. Orkide Vegan'ın ve Orkide Coco'nun ambalajlarında yer alan V-Label EU logosu, formülünde hiçbir hayvansal besin maddesi içermediğinin göstergesidir. 

ORKİDE'YE HOŞ GELDİNİZ!

İlgi alanınıza özel içeriklerimizi keşfetmek için lütfen seçim yapınız...