Yağlar, hücrede yapı ve enerji maddesi olarak kullanılır. Yağlar, gram bazında 9 kcal ile enerji zengini bir besindir. Enerji kaynağı olarak önce karbonhidratlar ikinci derecede yağlar kullanılır. Enerji vermelerinin yanı sıra yağda eriyen vitaminler A, D, E ve K içerir.

Yağlar fazla alındığında kolayca yağ dokusu içinde depolanır. Deri altında ve iç organların çevresinde depo yağlar, canlıyı soğuktan, darbelerden korur. Yağların diğer bir önemli görevi de hücre zarını oluşturmalarıdır. Hücre zarına akıcılık ve esneklik kazandırırlar. Bazı yağların bileşiminde vücut tarafından yapılamayan büyüme, gelişme ve derinin sağlığı için gerekli olan yağ asidi bulunur.

Yağlar, aynı zamanda lezzet unsurudur. Yağ tüketiminde yağın ne için kullanılacağının belirlenmesi, pişirmeye ya da doğrudan tüketime uygun olup olmadığının bilinmesi önemlidir. Böylece hem lezzet hem de besin değeri korunmuş olunacaktır.

ORKİDE'YE HOŞ GELDİNİZ!

İlgi alanınıza özel içeriklerimizi keşfetmek için lütfen seçim yapınız...