ZEYTİNYAĞLARI
MERAK ETTİKLERİNİZ
Zeytinyağı hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz?
INTERNATIONAL OLIVE COUNCIL (COI) STANDARDINA UYGUNLUK
Merkezi İspanya‘nın Madrid kentinde bulunan Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council), zeytinyağı ve sofralık zeytin alanında dünyanın tek uluslararası kuruluşudur. Üretim tesisimizde Türkiye’nin de üye olduğu COI standartlarına göre üretim yapılmaktadır.
INTERNATIONAL OLIVE COUNCIL (COI) STANDARDINA UYGUNLUK
Merkezi İspanya‘nın Madrid kentinde bulunan Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council), zeytinyağı ve sofralık zeytin alanında dünyanın tek uluslararası kuruluşudur. Üretim tesisimizde Türkiye’nin de üye olduğu COI standartlarına göre üretim yapılmaktadır.
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz?
MODERN CİHAZLAR İLE ANALİZ
Üretim tesisimizdeki laboratuvarımızda zeytinyağı analizlerinde modern cihazlardan (gaz kromotografi cihazı, likit kromotografi, spektrofotometre cihazları) yararlanılmaktadır. Uzman analistlerimiz tarafından tüm analizler fabrikamızda yapılabilmekte, bu sayede zeytinyağları güvenle tüketicilerimize sunulmaktadır.
MODERN CİHAZLAR İLE ANALİZ
Üretim tesisimizdeki laboratuvarımızda zeytinyağı analizlerinde modern cihazlardan (gaz kromotografi cihazı, likit kromotografi, spektrofotometre cihazları) yararlanılmaktadır. Uzman analistlerimiz tarafından tüm analizler fabrikamızda yapılabilmekte, bu sayede zeytinyağları güvenle tüketicilerimize sunulmaktadır.
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz?
UZMAN ZEYTİNYAĞI ANALİSTLERİNCE YAPILAN DUYUSUL ANALİZLER
Uzman analistlerimiz natürel sızma zeytinyağı eğitimi almaktadır. Bu eğitimde zeytin yetiştiriciliği, zeytinyağı üretim teknolojileri ve temel tadım eğitimi konularına yer verilir. Eğitimde zeytinyağı duyusal analiz prensipleri, negatif ve pozitif özellikler uygulamalı olarak tanıtılır. Başarılı olan kişilere katılım sertifikası verilir. Uzman analistlerimiz tarafından zeytinyağı duyusal analizler düzenli olarak yapılmaktadır.
UZMAN ZEYTİNYAĞI ANALİSTLERİNCE YAPILAN DUYUSUL ANALİZLER
Uzman analistlerimiz natürel sızma zeytinyağı eğitimi almaktadır. Bu eğitimde zeytin yetiştiriciliği, zeytinyağı üretim teknolojileri ve temel tadım eğitimi konularına yer verilir. Eğitimde zeytinyağı duyusal analiz prensipleri, negatif ve pozitif özellikler uygulamalı olarak tanıtılır. Başarılı olan kişilere katılım sertifikası verilir. Uzman analistlerimiz tarafından zeytinyağı duyusal analizler düzenli olarak yapılmaktadır.
Hasadı doğru zamanda yapmak, zeytin tanelerini zarar vermeden elle toplamak, zeytini hiç bekletmeden sıkmak, zeytinyağının kalitesini etkiler. Zeytinler toplanıp yıkandıktan sonra ezilerek hamur haline getirilir. Bu işleme "kırma” denir. Daha sonra zeytin hamuru bir süre karıştırılır. Bu, parçalanan meyve hücrelerinden koku aromalarının ve sağlık için çok yararlı olan biyofenollerin ve polifenollerin yağa karıştığı en önemli aşamadır. Bu nedenle kırma işlemi ısıyı arttırmadan özenle yapılmalı ve karıştırma kapalı ortamda, havayla temas etmeden, ısı 27 dereceyi geçmeden yapılmalıdır. Zeytinyağındaki yararlı ve meyvemsi aromalar, bu iki aşamada ortaya çıkar.
Sağlık dostu olan zeytinyağı; gıdadan sağlık ve kozmetik ürünlerine dek birçok alanda kullanılmaktadır. Zeytinyağı 'oleik asit' diye adlandırılan yağ asidi açısından çok zengin bir besindir. Oleik asidin yağ içerisinde birçok formu bulunur ancak serbest formu, ne kadar az olursa zeytinyağının lezzeti ve kalitesi o kadar çok olur. Zeytinyağı kalite kriterlerinde başta gelen asitlik derecesi, serbest oleik asit formu ile belirlenmektedir.
Ayrıca ürün etiketinde belirtilmiş olan üretim yılı, dolum yılı, son kullanma tarihi gibi diğer bilgilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Hangi yöntemle elde edildiği hakkında bilgi, etiket üzerinden öğrenilebilir. Renk, zeytinyağı için bir kalite kriteri değildir. Zeytinyağı; hasat dönemine veya zeytin çeşidine göre farklı renklerde olabilir. Etiket üzerinde katkı veya koruyucu madde içermediğine dair detay bilgileri de görebilirsiniz.
Ayrıca ürün etiketinde belirtilmiş olan üretim yılı, dolum yılı, son kullanma tarihi gibi diğer bilgilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Hangi yöntemle elde edildiği hakkında bilgi, etiket üzerinden öğrenilebilir. Renk, zeytinyağı için bir kalite kriteri değildir. Zeytinyağı; hasat dönemine veya zeytin çeşidine göre farklı renklerde olabilir. Etiket üzerinde katkı veya koruyucu madde içermediğine dair detay bilgileri de görebilirsiniz.
Zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesi olan zeytinlerden doğal yöntemler ile üretilir. Bu nedenle aynı zamanda doğal bir meyve suyudur. Zeytinyağı, yüksek besin değeri ile sağlık dostudur.
Zeytinyağının sağlık dostu olduğuna dair birçok araştırma bulunur. Zengin içeriği ile bağışıklık sisteminin dostu olan zeytinyağı, polifenol bileşiklerden de oldukça zengindir. Aynı zamanda içeriğinde tokoferol yani E vitamini bulunmaktadır. A, D, E, K vitaminleri yönünden zengin olan zeytinyağı, kanserle ilişkilendirilen serbest radikallere karşı savaşan antioksidanlar yönünden iyi bir kaynaktır. Zeytinyağı, omega-6 ve omega-3 yağ asiditesini de düzenler ve dengeler.
Zeytinyağının içerdiği polifenollerin, fenoliklerin ve flavonoidlerin güçlü antioksidan özelliklerine sahip oldukları ve düşük konsantrasyonlarda bile kanser hücrelerinin çoğalmasını engelledikleri bilinmektedir. Zeytinyağlarının güçlü antioksidan aktiviteleri, günlük hayatta hava kirliliği, çevre kirliliği, stres, sigara, kötü beslenme ve birçok etkinin vücutta yarattığı serbest radikallerin oluşumunu önlediği ve bu oluşumları yok ettiği bilinmektedir.
Oleik asitce yoğun yağ asitidir. Daha sağlıklı olan doymamış bir asittir. Kardiyovasküler hastalıkları önler, kandaki iyi kolesterol seviyesini artırır ve kötü kolesterol seviyesini düşürür. Kalp damar hastalıklarında etkili olduğu gibi özellikle Akdeniz tipi beslenme önerilerinin kaynağı zeytinyağıdır.
Zeytinyağının sağlık dostu olduğuna dair birçok araştırma bulunur. Zengin içeriği ile bağışıklık sisteminin dostu olan zeytinyağı, polifenol bileşiklerden de oldukça zengindir. Aynı zamanda içeriğinde tokoferol yani E vitamini bulunmaktadır. A, D, E, K vitaminleri yönünden zengin olan zeytinyağı, kanserle ilişkilendirilen serbest radikallere karşı savaşan antioksidanlar yönünden iyi bir kaynaktır. Zeytinyağı, omega-6 ve omega-3 yağ asiditesini de düzenler ve dengeler.
Zeytinyağının içerdiği polifenollerin, fenoliklerin ve flavonoidlerin güçlü antioksidan özelliklerine sahip oldukları ve düşük konsantrasyonlarda bile kanser hücrelerinin çoğalmasını engelledikleri bilinmektedir. Zeytinyağlarının güçlü antioksidan aktiviteleri, günlük hayatta hava kirliliği, çevre kirliliği, stres, sigara, kötü beslenme ve birçok etkinin vücutta yarattığı serbest radikallerin oluşumunu önlediği ve bu oluşumları yok ettiği bilinmektedir.
Oleik asitce yoğun yağ asitidir. Daha sağlıklı olan doymamış bir asittir. Kardiyovasküler hastalıkları önler, kandaki iyi kolesterol seviyesini artırır ve kötü kolesterol seviyesini düşürür. Kalp damar hastalıklarında etkili olduğu gibi özellikle Akdeniz tipi beslenme önerilerinin kaynağı zeytinyağıdır.
Üretilen yağların üretimi ve depolaması doğru yapıldığı takdirde zeytinyağının raf ömrü, 2 yıldır. Zeytinin içerisindeki polifenol ne kadar yüksek ise yağın kendini koruyabilme zamanı da o kadar uzun olur.
Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı Tebliği’ne göre natürel sızma zeytinyağında yoğunluk ve hissedilen özelliklere göre aşağıdaki sıfatlara karşılık gelen tanım ve aralıklara uyan yağlar tanımlanabilir.
Pozitif özellik (meyvemsi-yeşil ya da olgun-yakıcı-acı) algılanan yoğunluğa göre:
Yoğun: Medyan değeri 6’dan büyük olduğunda kullanılabilir.
Orta: Medyan değeri 3-6 olduğunda kullanılabilir.
Hafif: medyan değeri 3’ten az olduğunda kullanılabilir.
Meyvemsilik, zeytinin çeşidine bağlı olarak sağlıklı, taze, yeşil ya da olgun meyveden elde edilen yağın algılanan karakteristik meyvemsi aromasıdır. Bu koku direk olarak ve/veya burnun arkasında algılanır.
Yeşil Meyvemsi: Taze, sağlıklı yeşil meyveden elde edilen yağların algılanan karakteristik meyvemsi aromasıdır. Taze ve yeşil zeytinden gelen duyusal özellik zeytin çeşidine bağlıdır. Direk olarak ve/veya burnun arkasında hissedilir.
Olgun Meyvemsi: Taze, sağlıklı olgun meyveden elde edilen yağların karakteristik aromasıdır. Taze zeytinden gelen duyusal özellik zeytinin çeşidine bağlıdır. Direk olarak ve/veya burnun arkasında hissedilir.
Dengeli: Yağın verdiği koku, tat ve his özellikleri bakımından acı ve/veya yakıcı özelliğinin medyan değeri meyvemsi özelliğinin medyan değerinin 2 puan üstünde olan yağlardır.
Yumuşak: Acı ve yakıcılık özellikleri meydanlarının 2 veya daha az olan yağlardır.
Pozitif özellik (meyvemsi-yeşil ya da olgun-yakıcı-acı) algılanan yoğunluğa göre:
Yoğun: Medyan değeri 6’dan büyük olduğunda kullanılabilir.
Orta: Medyan değeri 3-6 olduğunda kullanılabilir.
Hafif: medyan değeri 3’ten az olduğunda kullanılabilir.
Meyvemsilik, zeytinin çeşidine bağlı olarak sağlıklı, taze, yeşil ya da olgun meyveden elde edilen yağın algılanan karakteristik meyvemsi aromasıdır. Bu koku direk olarak ve/veya burnun arkasında algılanır.
Yeşil Meyvemsi: Taze, sağlıklı yeşil meyveden elde edilen yağların algılanan karakteristik meyvemsi aromasıdır. Taze ve yeşil zeytinden gelen duyusal özellik zeytin çeşidine bağlıdır. Direk olarak ve/veya burnun arkasında hissedilir.
Olgun Meyvemsi: Taze, sağlıklı olgun meyveden elde edilen yağların karakteristik aromasıdır. Taze zeytinden gelen duyusal özellik zeytinin çeşidine bağlıdır. Direk olarak ve/veya burnun arkasında hissedilir.
Dengeli: Yağın verdiği koku, tat ve his özellikleri bakımından acı ve/veya yakıcı özelliğinin medyan değeri meyvemsi özelliğinin medyan değerinin 2 puan üstünde olan yağlardır.
Yumuşak: Acı ve yakıcılık özellikleri meydanlarının 2 veya daha az olan yağlardır.
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz?
YÜKSEK KALİTE STANDARDINA UYGUNLUK
Orkide Zeytinyağı; İzmir Çiğli’deki zeytinyağı üretim tesislerimizde TS 341 Yemeklik Zeytinyağı Yönetmeliği’ne uygun standartlarda üretim yapılmaktadır. Her yıl tekrarlanan periyodik kontroller ile kalite gereklilikleri açısından üretim tesisimiz denetime tabi tutulmaktadır.
YÜKSEK KALİTE STANDARDINA UYGUNLUK
Orkide Zeytinyağı; İzmir Çiğli’deki zeytinyağı üretim tesislerimizde TS 341 Yemeklik Zeytinyağı Yönetmeliği’ne uygun standartlarda üretim yapılmaktadır. Her yıl tekrarlanan periyodik kontroller ile kalite gereklilikleri açısından üretim tesisimiz denetime tabi tutulmaktadır.
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz?
ULUSAL ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI KONSEYİ RING TESTLERİNDE BAŞARI
Periyodik aralıklarla Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, analiz sonuçları belirli zeytinyağı numuneleri göndermektedir. Uzman analistlerimiz tarafından çalışılan numunelerin sonuçları da konseye bildirilmektedir. Konsey tarafından değerlendirilen göndermiş olduğumuz fiziksel-kimyasal parametrelere ilişkin rapor, UZZK tarafından başarılı laboratuvarlar listesini kapsar.
Değerlendirme, ISO 13528 yeterlilik testlerinde kullanılan istatistik değerlendirme standartlarında açıklanan ölçütlere dayanmaktadır. Bu açıdan Orkide Zeytinyağı, UZZK’nın ring testlerinde başarılı sonuçlar almaktadır.
ULUSAL ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI KONSEYİ RING TESTLERİNDE BAŞARI
Periyodik aralıklarla Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, analiz sonuçları belirli zeytinyağı numuneleri göndermektedir. Uzman analistlerimiz tarafından çalışılan numunelerin sonuçları da konseye bildirilmektedir. Konsey tarafından değerlendirilen göndermiş olduğumuz fiziksel-kimyasal parametrelere ilişkin rapor, UZZK tarafından başarılı laboratuvarlar listesini kapsar.
Değerlendirme, ISO 13528 yeterlilik testlerinde kullanılan istatistik değerlendirme standartlarında açıklanan ölçütlere dayanmaktadır. Bu açıdan Orkide Zeytinyağı, UZZK’nın ring testlerinde başarılı sonuçlar almaktadır.
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “sağlıkla güvenle” siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz?
NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞINDA ÇEŞİTLİLİK
Uzman zeytinyağı analistlerimizce yapılan duyusal testler ile modern labarotuvarımızda uygulanan analizler doğrultusunda Orkide Zeytin Dalından Natürel Sızma Zeytinyağı; meyvemsilik özellikleri ve sızma zeytiyağının asitlik değerlerine göre 4 ayrı lezzet çeşitlendirmesi ile üretilmektedir. Orkide Zeytin Dalından Natürel Sızma Zeytinyağı; yoğun lezzet, olgun lezzet, dengeli lezzet ve yumuşak lezzet çeşitleriyle sofralara sunulmaktadır.
NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞINDA ÇEŞİTLİLİK
Uzman zeytinyağı analistlerimizce yapılan duyusal testler ile modern labarotuvarımızda uygulanan analizler doğrultusunda Orkide Zeytin Dalından Natürel Sızma Zeytinyağı; meyvemsilik özellikleri ve sızma zeytiyağının asitlik değerlerine göre 4 ayrı lezzet çeşitlendirmesi ile üretilmektedir. Orkide Zeytin Dalından Natürel Sızma Zeytinyağı; yoğun lezzet, olgun lezzet, dengeli lezzet ve yumuşak lezzet çeşitleriyle sofralara sunulmaktadır.
Zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesi olan zeytin tanelerinden elde edilen, doğal hali ile tüketilebilen bir yağdır. Bu yönüyle de aynı zamanda bir meyve suyu olarak kabul edilir.
Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı Tebliği’nde zeytinyağları üretim yöntemlerine göre sınıflandırılmıştır. Buna göre;
Natürel zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağlardır.
Natürel zeytinyağları;
1) Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,
2) Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,
3) Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan ve/veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlar,
olarak sınıflandırılır.
Rafine zeytinyağı, ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.
Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.
Çeşnili zeytinyağı ise, zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından bu tebliğ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yağdır.
Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı Tebliği’nde zeytinyağları üretim yöntemlerine göre sınıflandırılmıştır. Buna göre;
Natürel zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağlardır.
Natürel zeytinyağları;
1) Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,
2) Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,
3) Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan ve/veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlar,
olarak sınıflandırılır.
Rafine zeytinyağı, ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.
Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.
Çeşnili zeytinyağı ise, zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından bu tebliğ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yağdır.
Zeytinyağına başka yağların karıştırılması, tağşişi ifade eder. Laboratuvar ortamında yapılan kimyasal analizlerle zeytinyağında tağşiş edilme durumu anlaşılabilir.
Sanılanın aksine zeytinyağının buzdolabında donması ve rengi, o yağın karışım olup olmadığını göstermek için yeterli değildir. Sadece donma oranları farklı yağların karışımında tağşiş gözle anlaşılabilir. Bu tür yağlarda kristalleşme oluşur. Bununla birlikte açıkta satılan zeytinyağı da doğal olmayabilir.
Gıda mevzuatına uygun, kalite standartlarıyla üretilmiş markalı ve ambalajlı zeytinyağı ürünlerini tercih etmenizi öneririz.
Sanılanın aksine zeytinyağının buzdolabında donması ve rengi, o yağın karışım olup olmadığını göstermek için yeterli değildir. Sadece donma oranları farklı yağların karışımında tağşiş gözle anlaşılabilir. Bu tür yağlarda kristalleşme oluşur. Bununla birlikte açıkta satılan zeytinyağı da doğal olmayabilir.
Gıda mevzuatına uygun, kalite standartlarıyla üretilmiş markalı ve ambalajlı zeytinyağı ürünlerini tercih etmenizi öneririz.
Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14-15°C’dir. Zeytinyağı her türlü kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle yabancı koku olmayan yerlerde ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Zeytinyağı, ağzı açık bırakılır ve uzun bir süre hava ile temas ederse bozulmaya başlar.
Renk de donma derecesi gibi zeytinyağında bir saflık ve doğallık kriteri değildir. Zira aynı etkenlerden dolayı zeytinyağının renginde farklılıklar görülebilir. Yeşil ya da altın sarısı olması kalitesini etkilemez.